Stichting leergeld

 

Wat doet stichting leergeld?

In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Deze kinderen kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn omdat er niet genoeg geld is. Hun missie is: Alle kinderen mogen meedoen! Want nu meedoen is straks meetellen!

Zij helpen kinderen uit gezinnen met geldzorgen in Nederland. Hun 113 lokale Leergeldstichtingen zorgen ervoor dat deze kinderen in Nederland dezelfde kansen hebben als leeftijdsgenoten. Zo helpen ze bijvoorbeeld met schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket. Ouders kunnen zo het beste aan hun kind geven, en elk kind kan meedoen!

Meedoen via Leergeld kan in principe op vier verschillende gebieden: onderwijs, sport, cultuur of welzijn. Ouders kunnen bij de lokale Leergeldstichting in hun gemeente een aanvraag indienen om hun kind(eren) te laten meedoen. Zij helpen op deze manier inmiddels ongeveer 160.000 kinderen per jaar. Hiermee is jaarlijks een bedrag gemoeid van ruim € 30 miljoen!

Wie komt er in aanmerking?

Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, die vanwege gebrek aan financiële middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes. Om voor hulp door Leergeld in aanmerking te komen, geldt over het algemeen dat je gezinsinkomen maximaal 120% tot 130% van het sociaal minimum (de bijstand) mag zijn. Ouders van deze kinderen kunnen hulp en ondersteuning vragen van een lokale Leergeldstichting.

Het is belangrijk om te weten dat elke Leergeldstichting hun eigen specifieke toekennings- en vergoedingenbeleid heeft. Elke Leergeldstichting stemt haar beleid zo goed mogelijk af op de regelingen en voorzieningen die andere organisaties in de buurt al bieden, zoals bijvoorbeeld de gemeente.